22/10/12

Φροντίδα και συντήρηση ηλεκτρικής κιθάρας







Καθαριότητα και φροντίδα 

Η φροντίδα της κιθάρας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αντοχή και τη μακροζωία του οργάνου.


Σκάφος κιθάρας: Για να καθαρίσουμε το σκάφος   χρησιμοποιούμε ένα απαλό στεγνό πανί ( υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά πανάκια),επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια ειδικά υγρά γυαλίστηκα σε μορφή σπρέι ή κρέμας που κυκλοφορούν στην αγορά, που εκτός από το αποτελεσματικό καθάρισμα των βερνικιών, μας προσφέρουν και προστασία. Σκληρά σε υφή πανάκια ή χαρτί πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν μικρές γρατσουνιές στο  λούστρο , όπως επίσης και καθαριστικά  που περιέχουν αλκοόλ, κιτρικό οξύ και βινύλιο, μπορούν να βλάψουν το φινίρισμα. Ένα μαλακό πινέλο βοηθάει στην απομάκρυνση σκόνης. Σε περίπτωση οργάνων με ματ ή σατινέ φινίρισμα δεν χρησιμοποιούμε γυαλιστικό. Ένα ελαφρώς νωπό πανί είναι αρκετό.


Οι περισσότεροι κατασκευαστές προτείνουν να καθαρίζεται η κιθάρα και οι χορδές  μετά το τέλος της συντήρησης και πριν την αποθήκευση. Καλό είναι βέβαια να καθαρίζουμε το όργανο και τις χορδές με ένα μαλακό πανί, μετά από κάθε παίξιμο προκαταβολικά. Επίσης μια άλλη καλή λύση για τις χορδές είναι το Fast Fret. Στην ουσία είναι καθαριστικό - λιπαντικό σαν κερί το οποίο εφαρμόζουμε στις χορδές ανάμεσα στα παιξίματα με αποτέλεσμα αυτές να οξειδώνονται με πολύ πιο αργό ρυθμό από το αναμενόμενο. Πέραν της προστασίας των χορδών και της παράτασης ζωής τους, προσφέρει άνετο παίξιμο μιας και τα δάχτυλα "γλυστράνε" πιο εύκολα πάνω στις χορδές. Η τιμή του κυμαίνεταί γύρω στα 5 ευρώ.







Ταστιέρα:  Με την συνεχή χρήση της κιθάρας, ο ιδρώτας των χεριών δημιουργεί πουρί το οποίο κατακάθεται πάνω στην ταστιέρα. Είναι απαραίτητο  να καθαρίζουμε την ταστιέρα τουλάχιστον όποτε αλλάζουμε χορδές . Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις όπως π.χ. το λεμονέλαιο. Βγάζουμε τις χορδές απλώνουμε το λεμονέλαιο με ένα πανάκι και τρίβουμε έως ότου αφαιρεθεί εντελώς το πουρί που έχει μαζευτεί. Μετά τον καθαρισμό ,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποιες  ειδικές κρέμες με θρεπτικά συστατικά για το ξύλο ,συντηρώντας και διατηρώντας το ξύλο της ταστιέρας μας φρέσκο και συμπαγές .

Είναι  καλό να πλένουμε τα χέρια μας πριν χρησιμοποιήσουμε την κιθάρα μας ώστε να περιορίσουμε τα πουρί που κατακάθεται στην ταστιέρα,  δίνοντας έτσι  και περισσότερο χρόνο ζωής στις χορδές μας
   

Μεταλλικά μέρη, hardware:
Τα μεταλλικά μέρη ενός οργάνου είναι συνήθως επιστρωμένα με κάποιο μέταλλο. Chrome, Nickel, Gold plating, Black Chrome. Το Nickel έχει λίγο πιο 'ζεστή' κιτρινωπή απόχρωση από το Chrome.

- Καθαρίζουμε και λιπαίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα κινητά, μεταλλικά μέρη του οργάνου (βίδες, saddles, καβαλάρης, κλειδιά,truss rod nut) για να ελαττώσουμε την επίδραση της οξείδωσης και να ελαχιστοποιήσουμε την περίπτωση 'παγώματος' (να κολλήσουν οι βίδες των saddles για παράδειγμα).
- Χρησιμοποιούμε πάντα το κατάλληλο εργαλείο το οποίο πρέπει να ταιριάζει απόλυτα στο εξάρτημα που θέλουμε να ρυθμίσουμε, για να αποφύγουμε το 'φάγωμα' της κεφαλής της βίδας. Προσοχή στο manual του οργάνου για τις διαστάσεις των εργαλείων που ρυθμίζουν κινητά μέρη. Τα made in USA όργανα, χρησιμοποιούν imperial διαστάσεις (σε ίντσες) ενώ τα υπόλοιπα metric (χιλιοστά). Χρησιμοποιείστε το κατάλληλο εργαλείο προς αποφυγή προβλημάτων όπως αυτό...
- Τα επίχρυσα και black chrome μέρη του hardware φθείρονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

Σε περίπτωση vintage ή συλλεκτικού οργάνου, το οποίο είναι σε χρήση, αντικαταστήστε τα original μέρη του οργάνου με καινούρια direct replacement, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε κάποια μετατροπή, και φυλάξτε τα παλιά σε ασφαλές μέρος. Έτσι διατηρείτε τα αυθεντικά μέρη σε καλή κατάσταση, ενώ μπορείτε να χαρείτε το όργανο χωρίς το φόβο της φθοράς.

Σετ καθαρισμού all-in-one. Οι τιμές τους κυμαίνοντε  από 15 μέχρι 25 ευρώ και περιλαμβάνουνε συνύθως 3 καθαριστικά για ταστιέρα, σκάφος και μεταλικά μέρη καθώς και πανάκια και ειδικά βούρτσάκια. Υπάρχουνε βέβαια και μεμονομένα εφόσον κάποιος το επιθυμεί. 








Κανόνες σωστής συντήρησης  



Οι κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία, είναι παράγοντες που επηρρεάζουν τη δομή και κατ' επέκταση τη σωστή λειτουργία του οργάνου. Μην εκθέτετε την κιθάρα σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και υγρασίας. Απότομη άνοδος της θερμοκρασίας ή της υγρασίας μπορεί να προκαλέσει απότομη διαστολή στο ξύλο της κιθάρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρωγμές στις ενώσεις της και στο ξύλο. 
Σε περίπτωση που η κιθάρα εκτεθεί σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες , αφήστε τη να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη θήκη της. Αυτό βοηθάει το όργανο να εγκλιματιστεί στη σωστή θερμοκρασία με αργό ρυθμό, μειώνοντας τη πιθανότητα να υπάρξουν ρωγμές στο ξύλο και το φινίρισμά της.


Προτείνουμε να αποθηκεύεται την κιθάρα σας στη θήκη της όταν δεν τη χρησιμοποιείτε, καθώς η υγρασία είναι ευκολότερο να ελεγχθεί στο περιορισμένο χώρο της θήκης. Η υπερβολική υγρασία κατά κανόνα τείνει να διαστέλλει τις επιφάνειες του ξύλου. Απ'την άλλη η ξηρασία συστέλλει τα κύτταρα του ξύλου και, σε υπερβολικό βαθμό ή σε συνδυασμό με κάποιο χτύπημα/πτώση, μπορεί να προκαλέσει ρωγμές και ραγίσματα.

Το βερνίκι επίσης είναι ένα από τα συστατικά του οργάνου που 'ταλαιπωρείται' από τις αλλαγές σε συνθήκες υγρασίας, εμφανίζοντας σπασίματα, ραγίσματα, βύθισμα ή ανύψωση καθώς και θαμπάδα, προσδίδοντας παρ' όλα αυτά 'γοητεία, αλητεία και mojo' ,κατά πολλούς(συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντος).

Αν μεταφέρετε τη κιθάρα σας με αυτοκίνητο ,αποφύγετε να την αφήσετε στο πορτμπαγκάζ καθώς κινδυνεύει από την υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε την στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μέσα στη θήκη της. Γενικά είναι κανόνας, ότι ένα ξύλινο μουσικό όργανο δεν πρέπει να βρίσκεται ποτέ κοντά σε πηγή θερμότητας  (π.χ καλοριφέρ-τζάκι- ήλιο) και σε ακραίες συνθήκες υγρασίας. Αν το όργανο χρησιμοποιείται συχνά, είναι καλύτερο να μένει εκτός θήκης, σε συνθήκες 'σπιτιού'. Μακριά από aircondition, καλοριφέρ ή από τις ακτίνες του ήλιου.

Αν μένει σε βάση, είτε επιδαπέδια είτε τοίχου, καλό είναι να τσεκάρετε τη συμβατότητα του υλικού που έρχεται σε επαφή το όργανο, με το βερνίκι του οργάνου. [ καλό είναι, όργανα φινιρισμένα με Nitrocellulose ή γομμαλάκκα (french polish) να μην ακουμπούν απ' ευθείας στο αφρώδες υλικό της βάσης, αλλά να παρεμβάλλεται κάποιο πανί ].

Μην χαλαρώνεται τις χορδές μετά τη χρήση ,εκτός  αν δεν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε  το όργανο για παραπάνω από ένα μήνα ,καθώς το διαρκές σφίξιμο και χαλάρωμα των χορδών καταστρέφει τον ήχο τους. Αν υπάρχει έλλειψη χώρου και το όργανο πρέπει να μένει στη θήκη του, καλό είναι, ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ανοίγει και να 'αερίζεται'. Επίσης συνιστάται, το όργανο να μην μπαίνει κατ' ευθείαν στη θήκη του μετά από παίξιμο, αλλά να σκουπιστεί και να μένει μερικά λεπτά εκτός.

Είτε σκληρή είτε μαλακή θήκη, επιλέξτε μία που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη. Το όργανο να μην έχει περιθώριο κίνησης αλλά ούτε και να σφίγγει πολύ όταν κλείνει η θήκη. Μια καλή θήκη θα προστατέψει το όργανο από κάποια πτώση ή χτύπημα και θα σας γλιτώσει από πολλά έξοδα σε περίπτωση επισκευής. Σε περίπτωση σκληρής θήκης, ενισχύστε την περιοχή κάτω από το Headstock με extra υλικό ( αφρολέξ ή ένα μαλακό πανί). Φροντίστε το πίσω μέρος του Headstock να ακουμπά στην extra ενίσχυση, χωρίς όμως να πιέζει. Σκοπός είναι να απορροφηθεί ο κραδασμός από κάποια πτώση ή χτύπημα, ο οποίος συνήθως μεταφέρεται στο πιο ελεύθερο σημείο του οργάνου, το οποίο είναι και το πιο ευάλωτο, δηλαδή το headstock. Προσπαθήστε να μην τοποθετείτε το όργανο στη θήκη του, απευθείας μετά το παίξιμο. Σκουπίστε το με ένα πανί και αφήστε το να 'κρυώσει' για λίγα λεπτά. Ειδάλλως η θερμότητά του θα συνεχίσει να εκπέμπει και μέσα στη θήκη, δημιουργώντας συνθήκες υπερβολικής υγρασίας.

Πηγές:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Guitar