23/10/12

Ρύθμιση Intonation Κιθάρας




Ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ τους κιθαρίστες και τους μπασίστες είναι το απορυθμισμένο intonation. Λέγοντας intonation εννοούμε το κατά πόσον το όργανό μας είναι κουρδισμένο σωστά καθ' όλο το μήκος της ταστιέρας. Για παράδειγμα, σε ένα όργανο με απορυθμισμένο intonation, μπορεί ενώ έχουμε κουρδίσει μια χορδή στον τόνο της με ακρίβεια, όταν πατήσουμε στο 12ο τάστο το κούρδισμα να μην είναι αντίστοιχα ακριβές. Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι πως όταν παίζουμε σε εκείνη τη περιοχή της ταστιέρας, το κομμάτι θα ακούγεται φάλτσο. 

Τα ηλεκτρικά όργανα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να ρυθμίσουμε το intonation χάρη στα saddles (βαγονάκια) που διαθέτουν στον καβαλάρη (Photo 1). Εδώ θα δούμε πώς μπορούμε να ελέγξουμε και να ρυθμίσουμε μόνοι μας το intonation του οργάνου μας.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται πάντα με καινούριες χορδές. Παλιές και παιγμένες χορδές δεν θα μας δώσουν τη ακρίβεια που χρειαζόμαστε και πιθανότατα να μπερδευτούμε εξαιτίας λάθος ενδείξεων.


Το πρώτο βήμα είναι, με τη βοήθεια ενός κουρδιστηριού, να κουρδίσουμε με ακρίβεια την κιθάρα ή το μπάσο μας. Ο έλεγχος ξεκινάει από τη Μι καντίνι, την οποία χτυπάμε ελεύθερη για να βεβαιωθούμε άλλη μια φορά πως είναι σωστά κουρδισμένη. Αφού το διαπιστώσουμε, πατάμε την χορδή στο 12ο τάστο και ξαναχτυπάμε. Αν το κουρδιστήρι μας δείξει και πάλι την ίδια νότα (με μια οκτάβα διαφορά) με αντίστοιχη ακρίβεια, τότε το intonation στην χορδή αυτή είναι σωστό. 

Στην περίπτωση τώρα που η χορδή είναι σωστά κουρδισμένη αλλά όταν πατάμε στο 12ο είναι πιο χαμηλή (η βελόνα δηλαδή στο κουρδιστήρι είναι προς τα αριστερά) (Photo 2) τότε χρειάζεται να μετακινήσουμε το saddle λίγο προς την μεριά του μπράτσου (Photo 3). Ο τρόπος μετακίνησης των saddles διαφέρει από όργανο σε όργανο. Αφού το κάνουμε αυτό, κουρδίζουμε ξανά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία αυτή όσες φορές χρειαστεί. Στη αντίθετη περίπτωση που η βελόνα δείχνει προς τα δεξιά, μετακινούμε το saddle προς τα δεξιά (Photo 4).


Ακολουθώντας λοιπόν την ίδια διαδικασία ρυθμίζουμε το intonation σε όλες τις χορδές. Να επισημάνουμε πως αυτή είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί αρκετή ακρίβεια για να γίνει σωστά η ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Guitar